SEO för bilder och foton

Om du döper dina bilder rätt så har du större chans att lyckas med din sökordsoptimering på sökmotorer som Google. Det vill säga, hamna högre upp i sökresultatet vilket förhoppningsvis resulterar i fler besök till din webb.

Nedan följer Studio Islas guide för att döpa bilder och foton innan man laddar upp dom till webben.

  1. Använd aldrig å, ä, ö i dina bildnamn. Vissa webbhotell kan inte hantera dessa specialbokstäver och det kan göra så att bilden i värsta fall inte visas. Var extra försiktig när du gjort en Screen Shot då bilden automatiskt kan döpas till ’Skärmavbild’. Vi brukar byta ut å och ä till a, samt byta ö till o.
  2. Försök att få med en variant av ditt primära sökord på sidan där bilden ska läggas upp. T ex, är det en sida som handlar om hundar, ha gärna med det ordet i namnet på bilden. Det ger Google extra-information om vad sidan handlar om.
  3. Det viktigaste är dock att namnet på bilden förklarar vad man ser på bilden. Det kommer såklart även hjälpa dig på bild-Google.
  4. Använd inte mellanslag eller understräck utan separera istället orden med bindestreck. Ett exempel är brun-hund.jpg
  5. När bilden är uppladdad så behöver du fylla i alt-taggen med en beskrivning av bilden. Här kan du skriva normal text, dvs å, ä, ö är tillåtet, samt vanliga mellanslag.

Lycka till!