Optimera bilder och foton för webben

Alldeles för tunga bilder och foton är en av de största anledningar till att en webbsida laddar långsamt. Man brukar säga att en enskild undersida inte bör väga mer än 2MB totalt. Laddar du upp bilder direkt från din kamera eller telefon utan att optimera innan riskerar du att överskrida den vikten med enbart en enda bild.

Vi på Studio Isla optimerar alltid våra kunders bilder innan vi laddar upp dom till webben. Följ vår guide för att lyckas med dina bilder du med!

  1. För enklast bildredigering så sitter vi alltid vid en dator när vi arbetar. Vi använder Adobe Photoshop som bildredigeringsapp men det finns gratisvarianter online som Fotor.
  2. Använd rätt bildformat. Vanliga bilder ska alltid sparas i .jpg då de tar minst plats. Handlar det om en logga, ikon eller annan bild som kräver en transparent bakgrund, då ska du spara bilden som .png.
  3. Klipp bilderna i rätt storlek och proportion.
  4. Det är superviktigt att dina bilder har rätt upplösning. Är dom för små så blir dom pixliga och suddiga. Är dom å andra sidan för stora så tar dom upp onödig plats och segar ner sidan. Vår tumregel är att om bilden ska synas över hela skärmen så är 2000px bredd ett perfekt mått. Om bilden ska vara mindre (t ex synas över halva sidan i bredd) kan 1000px räcka. Redigera pixel-bredden i din bildredigeringsapp och spara ner bilden lokalt till datorn.
  5. När dina bilder har rätt storlek och upplösning är det dags att komprimera dom. Detta gör vi i programmet tinypng. I gratisversionen kan du komprimera 25 foton samtidigt och det går relativt snabbt med en bra dator. Det är vanligt att programmet lyckas få ner bilderna 70% i storlek medans kvalitén består, så detta är ett av de viktigaste stegen i din bildhantering.
  6. Innan du laddar upp bilderna till webben så är det bra att döpa om dina bilder så att dom även är sökmotor-optimerade. Läs vår guide för att lyckas med detta.
  7. Om du arbetar med WordPress är det en god idé att se över och inaktivera globala image scripts som kan klippa till och/eller komprimera bilderna på ett sätt utanför din kontroll. Kolla även ”inställningar för media” i adminpanelen. Där brukar vi höja miniatyrstorleken till 300*300, mediumstorlek till 900*900 och stor storlek till 2000*2000 för att motverka suddiga bilder.
  8. Nu kan du ladda upp bilderna till din webb 🙂 Lycka till!